Viete, ako si vybrať správne lyžiarky?

lyziarky

Tak ako pri každom športe, tak ani pri lyžovaní sa nevypláca podceniť výber vhodnej výstroje. Ak ste sa už rozhodli zainvestovať do kvalitných lyží, vyberte si k nim tiež rovnako kvalitné lyžiarky. Dokonca si dovolíme tvrdiť, že kvalitné a hlavne dobre sediace lyžiarky sú ešte dôležitejšie ako samotné lyže. Správne zvolená lyžiarka Vám obohatí celkový dojem z lyžovačky a naopak, nič nepokazí vašu lyžovačku viac ako lyžiarka, ktorá vás tlačí alebo lyžiarka v ktorej noha “lieta” a nemáte istotu v oblúku. Jednoducho dobrá lyžiarka musí sedieť aby ste mohli precízne viesť vaše lyže. 

Pri výbere lyžiarok treba brať do úvahy hlavne tieto základné parametre:

  1. Veľkosť chodidla
  2. Šírka chodidla
  3. Flex index lyžiarky

Ponúkame vám niekoľko dobrých rád, ako si vybrať čo najlepšie.

Veľkosť chodidla

Hneď na úvod je nutné poznamenať, že pri skúšaní lyžiarok nikdy nečakajte absolútny komfort ako pri bežnej voľnočasovej obuvi. Vnútorná botička používaním povolí až o 3-4mm a prispôsobí vášmu chodidlu a preto na pri prvom skúšaní sa môže zdať, že mierne tlačí. Lyžiarky vyberajte lyžiarky presne podľa veľkosti vašej nohy, v žiadnom prípade nie väčšie. Ak vravíme o veľkosti, platí to aj na šírku nohy, obvod lýtka či akékoľvek výrastky. 

Pokiaľ máte tú možnosť vždy je lepšie navštíviť špecializovanú predajňu a vyhradiť si dostatočne veľa času. Náš preškolený personál Vám odborne zmeria nohu pomocou špeciálneho merača. Po konzultácii zákazníckych preferencii a schopností prinesie niekoľko párov rôznych značiek z vybranej kategórii lyžiarok. Následne ešte môže vložiť chodidlo do skeletu bez botičky a pomocou drevených tyčiek 3 hrúbiek, ktoré sa vkladajú za pätu, zistiť vhodnú veľkosť skeletu. Potom už len skúšať modely od viacerých značiek. Na sklade máme desiatky pánskych, dámskych aj detských modelov od svetových výrobcov ako Rossignol, Atomic, Tecnica, Lange a iné za super ceny. 

Pri skúšaní odporúčame mať obuté obe lyžiarky aj 20-30 min. Každá noha má iné proporcie, preto skúšajte a vyberajte dovtedy, kým vám topánka skutočne nesadne a nikde vás neomína. Skúšať je najlepšie vždy s vysokými ponožkami, aké používate aj na lyžovanie. 

Myslite na to, že vnútorná papuča sa časom pri používaní prispôsobí chodidlu a stratí časť zo svojho objemu. Tento proces prispôsobenia sa dá pri drahších modeloch urýchliť nahriatím papúč v špeciálnej piecke, ktorú máme k dispozícii pre zákazníkov v kamennom obchode Belda Sport v Nitre. 

Ak nemáte možnosť prísť osobne poradíme vám ako si môžete vašu nohu zmerať sami:

  1. Položte kus papiera ku stene a prilepte ho páskou
  2. Obujte si ponožku, ktorú používate do lyžiarky
  3. Postavte sa na papier tak aby sa päta opieral o stenu
  4. Zakreslite si na papieri palec, alebo najdlhší prst
  5. To isté urobte aj s druhou nohou
  6. Odmerajte vzdialenosť od steny po zakreslenú značku (Mondopoint)
  7. Zmerajte si šírku v prstovom kĺbe.
  8. Nájdite svoju veľkosť lyžiarky v tabuľke. Lyžiarky sa kupujú presne na nohu - nikdy nie väčšie, vnútorná papučka mierne povolí (3-4mm)

 

ako odmerat nohutabulka%20mondo%20point

Značenie veľkosti na lyžiarkach je u väčšiny výrobcov vždy uvádzané v MONDOPOINT (dĺžka chodidla v cm).

ŠÍRKA CHODIDLA - v prstovom kĺbe 

97/98mm

100mm

102mm

104mm

Šírka 98mm a 100m je určená pre výborných a ctižiadostivých lyžiarov, ktorý si už dávno na 100% osvojili lyžiarsku techniku a tejto šírke je prispôsobená aj tvrdosť a tvar skeletu.

Pri šírke 100mm nájdeme veľmi tvrdé, ale aj mäkšie konštrukcie skeletov a sú vhodné pre pokročilých a skúsených lyžiarov s užšími chodidlami.

Šírka 102mm v prstvovom kĺbe je kompromis medzi pohodlnými šišími lyžiarkami a úzkymi výkonnostnými lyžiarkami. Lyžiarky s kopytom 102mm sú aj s tvrdšími skeletmi pre výborných lyžiarov.

Pre lyžiarov, ktorý majú široké chodidlo, majú problémy s výrastkami resp. inými anomáliami chodidiel. Lyžiarky sú nastavené predovšetkým na pohodlie, komfortné obúvanie/vyzúvanie, na celý deň.

 

Ako skúšať lyžiarky:

  • Pri skúšaní, treba zapínať lyžiarky od horných praciek smerom nadol, aby ste pätu chodidla zafixovali v zadnej časti
  • Zatlačte kolená smerom dopredu, ako na lyžiach, päta sa umiestni dozadu, špička nesmie tlačiť.
  • Pri skúšaní si treba dať na čas, použite lyžiarske ponožky a majte obuté obe lyžiarky aj 20-30min

 

Flex index = tuhosť lyžiarky 

Tuhosť pri lyžiarkach znamená, ako ťažko sa dá ohnúť smerom dopredu. Označuje sa flex indexom od mäkkých /soft/ až po ultra tuhé /stiff/. Ak by sme to preniesli do číselného vyjadrenia, tie najmäkšie sa pohybujú na úrovni 50, veľmi tvrdé 130. Flex index býva väčšinou uvedený aj na spodnej či zadnej strane lyžiarok. Pri výbere topánok zohráva ich tuhosť veľmi dôležitú úlohu. Za jej správnou voľbou stojí: 

  • typ terénu a snehu 
  • úroveň lyžiarskej techniky a výkonnosť resp. fyzická zdatnosť
  • telesná konštrukcia (hlavne váha lyžiara kde platí, že čím vyššia hmotnosť tým tvrdšia lyžiarka)

Dôležité je, aby ste dokázali pri lyžovaní do hornej časti skeletu lyžiarky zatlačiť. Za zmienku tiež stojí fakt, že pri skúšaní v predajni je teplota približne 19-20 °C a lyžiarka sa môže zdať mäkká, na svahu je teplota nižšia a skelet je tvrdší

FLEX INDEX MUŽI

50 až 60

70 až 90

100 až 110

120 až 130

130+

FLEX INDEX ŽENY

40 až 50

60 až 80

90 až 100

110 až 130

130+

Pre zažiatočníkov a mierne pokročilých, pohodlných lyžiarov.

Pre stredne a viac pokročilých, ktorý sa už púštajú do väčšej rýchlosti.

Pre náročných športových lyžiarov, ktorí potrebujú v oblúku väčšiu oboru.

Pre špičkových lyžiarov a napr. bývalých pretekárov, veľká rýchlosť, veľký tlak na lyžiarku.

Dostupné len pre pretekárov, niektorý majú flex index až vyše 180

 

Ak sa považujete za začiatočníka, ale ste vyššieho vzrastu, bude sa vám pravdepodobne lepšie lyžovať v tuhších lyžiarkach ako v mäkkých. A naopak, nižší a ľahší zdatnejší lyžiar si iste nevyberie tuhé topánky, lebo ich ťažšie ohne. Takže aj pri výbere tuhosti môžu zčasti zohrávať úlohu osobné preferencie a fyzická zdatnosť.

Prispôsobenie tvrdosti lyžiarky - FLEX ADJUSTMENT

Na modeloch značky Rossignol - ALLSPEED a PURE je možné upraviť tvrdosť/flex.

Screen Shot 2021-10-11 at 23.03.12

Komfort vďaka tepelnému tvarovaniu

Športový priemysel ide míľovými krokmi dopredu a v súčasnosti už majú lyžiari možnosť, ako dokonale prispôsobiť tvar lyžiarky presne svojej nohe. Boot fitting je tepelné tvarovanie papúč, ale tiež skeletov tak, že sa dokážu na 100 % prispôsobiť tvaru nohy, takže aj pri lyžovaní si môžete užívať dokonalý komfort a pohodlie. 

Úprava skeletu lyžiarky

VOJ_8896 (1)

Často sa stáva, že aj keď sa zdá, že v obchode lyžiarky sedia, po pár hodinách na svahu môžu začať na niektorom mieste tlačiť. Pomoc nájdete v obchode Belda Sport v Nitre, ktorý disponuje najmodernejším vybavením na tvarovanie skeletov lyžarok. Stroj ULTRACAM UNIVERSALS je vybavený teplotným senzorom, ktorý zabraňuje prehriatiu materiálu, tým nedochádza jeho znehodnoteniu. Označené miesto, kde dochádza k nepríjemnému tlaku sa vymodeluje s pomocou tvarovacieho kopyta, tak aby sa vytvorilo viac priestoru. Okrem skeletu sa tvaruje vnútorná botička a tiež vložky do topánok, to všetko vám na mieru pripravý ochotný a vyškolený personál v Belda Sporte.

Teplom prispôsobiteľné papuče

CUSTOM LINER od značky Rossignol

Značka Rossignol priniesla na trh inovatívny koncept CUSTOM LINER, ktorý umožňuje tepelne tvarovať papuču na mieru klientovho chodidla. Táto technológia predstavuje teplom prispôsobiteľný materiál v papučiach, ktoré sa nahrievajú v špeciálne pripravenej piecke na tento účel. Takouto tvarovateľnou botičkou disponuje značka Rossignol s modelmi rady ALLSPEED a v kategórii dámskych lyžiarok je to rada PURE. Veľkou výhodou prispôsobenia papúč je, že po nahriatí papúč, na presne stanovenú teplotu a dobu, sa dokážu kľúčové partie chodidla v okolí členka prispôsobiť podľa tvaru zákazníkovho chodidla. Takto prispôsobené papuče poskytujú absolútny komfort v tejto citlivej časti chodidla a špičkovú tepelnú izoláciu.

Ako to funguje?

 

Tvrdší materiál v zadnej časti plní funkciu opory päty, anatomická oblasť v členkovej časti je vyplnená mäkším tvarovateľným materiálom, ktorý sa prispôsobí každému lyžiarovi individuálne podľa tvaru nohy. Stačí vytiahnuť zo skeletu papuče, vložiť ich do vyhriatej piecky na 80°C po dobu 8 min. Následne papuče vložíme späť do skeletu, obujeme si lyžiarky na nohy a postupne zapíname pracky od spodnej až po hornú. V obutých lyžiarkach musí zákazník stáť 12 min pri izbovej teplote, aby papuče vychladli a ukončil sa proces prispôsobenia.

Typ od nás:

Ak máte neustály pocit chladu v lyžiarkach a trpíte syndrómom studených nôh odporúčame lyžiarky so zabudovaným ohrevom Rossignol Pure Heat.

Výber kvalitných a správnych lyžiarok teda netreba podceňovať a hodno mu venovať dostatočný čas a námahu. Vďaka nim si tak budete môcť vychutnávať dlhé hodiny na svahu a vaše nohy budú v relatívnom pohodlí a chránené. 

Napadajú vám ešte otázky, na ktoré ste v našom článku nenašli odpoveď? Napíšte alebo zavolajte nám a radi vám s výberom skialpovej výbavy pomôžeme. 

Tím Belda Sport