Ako na výber funkčného oblečenia

termopradlo

Funkčné oblečenie alebo tiež termo oblečenie je pre športovcov či športových nadšencov nenahraditeľnou súčasťou výbavy. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať funkčné oblečenie pre vašu športovú aktivitu s ohľadom na maximálny komfort. Či idete na zimnú turistiku alebo skialp, lyžujete alebo snowboardujete v stredisku, či máte radi beh alebo letnú turistiku, myslite na kvalitné funkčné oblečenie, ktoré zaručí dokonalý zážitok z každého druhu vašej aktivity.

V článku sa dočítate:

  1. Čo je funkčné oblečenie
  2. Aké funkcie má spĺňať kvalitné termoprádlo
  3. Ako správne vrstviť funkčné oblečenie
  4. Aký materiál termoprádla zvoliť
  5. Ako vybrať správnu veľkosť
  6. Naše tipy
  7. Starostlivosť o termo oblečenie

Čo je funkčné oblečenie

Funkčné oblečenie je súbor viacerých vrstiev oblečenia, pričom tá najspodnejšia sa volá termo bielizeň alebo aj ľudovo termoprádlo

Kedysi sa používalo klasické bavlnené oblečenie, ktoré však malo len obmedzenú funkčnosť. Namiesto odvádzania potu ho nasalo do seba, čím nabralo hmotnosť a telo nehrialo, ale, naopak, chladilo. Navyše mokrá bavlna prakticky nedýcha a má veľmi dlhú dobu sušenia.

Inovácie a technologický pokrok zasiahli aj toto odvetvie a dnes nájdete na trhu termoprádlo, ktoré priamo pracuje s vaším potom tak, aby zabezpečilo čo najoptimálnejšiu teplotu jednotlivých častí vášho tela. No základnou funkciou termoprádla nie je len odvádzanie potu a udržanie tela v suchu. 

Termo oblečenie má spĺňať tieto funkcie:

  1. Odvádza pot z pokožky, a tak chráni pred prehriatím.
  2. V chladnom počasí hreje tak, že zadržiava teplo vyprodukované telom. 
  3. Je vyrobené z materiálov, ktoré rýchlo schnú.
  4. Neobmedzuje vás v pohybe a podporuje cirkuláciu krvi kompresiou.

Ako správne vrstviť funkčné oblečenie

Na termoprádlo je dôležité obliekať ďalšie vrstvy funkčného oblečenia, ktoré spolupracujú, a tak zabezpečujú dokonalú termoreguláciu. Termoregulácia znamená, že telo si zachováva optimálnu teplotu v akejkoľvek situácii počas športového výkonu. Pri vysokej fyzickej aktivite je potrebné prebytočné teplo spolu s potom a parou odviezť a v chladnom počasí by nás bielizeň mala príjemne hriať. Na dosiahnutie optimálneho výsledku sa odporúča zosúladiť tieto vrstvy:

1. Termoprádlo 

Je to základná vrstva oblečenia, ktorá je v priamom kontakte s pokožkou. V prvom rade posúva nadbytočný pot a vlhkosť tak, aby sme nemali pocit chladu. Termoprádlo UYN však okrem toho teplo a vodnú paru špeciálnym syntetickým kanálovým úpletom privádzajú na kritické miesta, ako sú kĺby a slabiny, ktoré je potrebné držať v teple a, naopak, ochladzujú miesta, ktoré sú nadmerne zahrievané. Termoprádlo DEVOLD alebo Ortovox zasa využíva prírodnú merino vlnu, ktorá hreje, aj keď je mokrá.

2. Zatepľovacia vrstva 

Termoizolačná vrstva, ktorú zabezpečí polartec mikina, rolák, flís alebo vesta – odvádza pot ďalej od tela, a zároveň udržiava teplo v chladnom počasí. Túto vrstvu si obliekajte hlavne pred športom alebo po športovom výkone. Kvalitné zatepľovacie vrstvy vyrábajú značky Dynafit, Ortovox, Karpos alebo Crazy. Značky Sportalm, Goldbergh alebo Roxy okrem funkčnosti ponúkajú aj nezameniteľný štýl.

3. Funkčná bunda 

Primárne chráni nositeľa pred vonkajšími podmienkami, hlavne vetrom a dažďom. Funkčná bunda pomáha tiež odvádzať prebytočnú vlhkosť do okolia. Je vyrobená z nepremokavého a vetruodolného materiálu – väčšinou používame membránové bundy, gore-tex bundy, ktoré garantujú trvalú ochranu aj v najdrsnejšom počasí. Ak nestíha, vlhkosť ostane vnútri, no nie na pokožke (za predpokladu, že máme rýchle a funkčné termoprádlo).

Aký materiál termoprádla zvoliť

Materiál voľte s ohľadom na typ aktivity, intenzitu a dĺžku. Dôležitá je tiež hrúbka materiálu. Všeobecne rozlišujeme dve kategórie, nižšiu gramáž funkčného prádla a vyššiu gramáž. Po nižšej gramáži siahajte od jari do leta, po vyššej v zimnom období. 

  • Syntetické termoprádlo (polyester, polyamid, polypropylén)

Je vhodnejšie na aktivity, pri ktorých sa intenzívne potíme po kratšiu dobu a po ktorých ich následne vymeníme. Výhodou syntetického termoprádla je možnosť špeciálneho úpletu pre lepšiu cirkuláciu v miestach silného potenia alebo hrubší úplet v kritických miestach, ktoré treba udržať v teple, ako sú už spomínané kĺby a slabiny. Ďalšou dobrou vlastnosťou je, že sú ľahké, rýchloschnúce a kompresné. 

Špičkou na trhu syntetického termoprádla je značka UYN. Na termoprádlo značky UYN sa spolieha aj naša šampiónka v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová.

UYN-Petra-Vlhova

 

  • Vlnené termoprádlo merino 

Merino vlna je prírodný materiál zo špeciálne vyšľachtených oviec, ktorý má výborné termoizolačné a antibakteriálne vlastnosti. Jeho špecialitou je, že hreje, aj keď je vlhké a prepotené. Vďaka tejto vlastnosti sa používa aj pri vrchných vrstvách oblečenia, ktoré odvádzajú pot pomalšie (membrány), ako ho vyprodukujete. Je vhodný na celodenné nosenie a ani po viacdňovom používaní nezapácha. Vďaka tomu ho obľubujú najmä skialpinisti, horolezci, turisti, ale tiež lyžiari. Ľudí s citlivou pokožkou kedysi vlnené oblečenie škriabalo, avšak dnes sa vyrába z oveľa jemnejších vlákien z oviec, ktoré sú šľachtené špeciálne pre tento typ vlny. Pre ešte väčšiu jemnosť sa odporúča ho vyprať spolu s tvrdou textíliou, napr. rifľami, ktoré obrúsia a vyhladia vytŕčajúce vlákna. Špičkové vlnené termo tričko, vlnené termo spodky alebo mikiny nájdete v našej ponuke od značiek DEVOLD a Ortovox. 

0837_Sarah Rhodes_MedRes-min (1) (1) (1)

Ako vybrať správnu veľkosť?

Termoprádlo by malo čo najlepšie priliehať, ale neobmedzovať v pohybe. Malo by byť teda obtiahnuté čo najviac na tele. Na tento účel výrobcovia používajú v textíliách elastan, ktorý je strečový a dobre prilieha.   

Naše tipy

  1. Pre zimomravých alebo málo aktívnych ľudí, prípadne ľudí, ktorí sa budú dlhú dobu pohybovať v chladných teplotách, odporúčame merino funkčné oblečenie ako prvú aj druhú vrstvu. Má najlepšie termoizolačné schopnosti a dokonale zahreje. 
  2. Pre výkonnostných športovcov zabezpečí optimálny športový výkon syntetické termoprádlo s kompresiou, ktorá podporuje svaly a cirkuláciu krvi – kompresné UYN. 
  3. Okrem termoprádla nezabúdajte ani kvalitné termoponožky, ktoré pomôžu zabezpečiť pocit sucha, tepla a pohody. Z našej ponuky si môžete vybrať termo ponožky značky UYN, Devold a Ortovox podľa vašej aktivity, napr. beh, turistika, lyžovanie, bežkovanie alebo skialp.

Starostlivosť o termoprádlo 

Na záver už len pár rád ohľadom starostlivosti o vaše funkčné prádlo. Hoci sa jednoducho udržuje, je potrebné dodržať niekoľko základných pravidiel pri praní.

  1. Pred praním si vždy prečítajte visačku, ktorá vám povie, na akej teplote a má prádlo prať a akým spôsobom. 
  2. Funkčné prádlo pred praním vždy obráťte naopak, zapnite všetky zipsy a vytiahnite veci z vreciek. Zaistíte tak dlhšiu odolnosť nápisov, reflexných prvkov a predídete deformácii oblečenia. 
  3. Ak je to možné, pri praní dávajte prednosť pracím gélom určeným na pranie funkčného prania. Nikdy nepoužívajte pri pláchaní aviváž, ktorá by vlákna len zaniesla. 
  4. Nechajte prádlu priestor, aby sa mohlo v práčke poriadne odmočiť. Naplňte práčku len do ½ až ¾ celkového objemu. Vďaka tomu sa do práčky dostane viac vody a funkčné prádlo sa lepšie vyplácha.
  5. Zvoľte program určený pre pranie športových vecí alebo jemného prádla. Dnešné práčky už majú väčšinou množstvo super pracích programov. Ak súhlasí teplota s teplotou na visačke, smelo do toho! Nabudúce už budete vedieť, aký program na aké kúsky oblečenia zvoliť a ušetríte si prácu aj čas. Pokiaľ periete jemné funkčné prádlo, zvoľte pri žmýkaní radšej nižšie otáčky /600 alebo 800 otáčok/min./, prípadne ho radšej nechajte dlhšie sušiť či pred vyvešaním na šnúru jemne vypláchajte prebytočnú vodu do uteráka. Dlhým odstreďovaním vody by sa vlákna mohli poškodiť. Funkčné prádlo sa väčšinou perie na 30 – 40 stupňoch Celzia. 
  6. Funkčné prádlo nechávajte voľne schnúť a nikdy ho nežehlite. Táto trocha starostlivosti sa vám potom vráti pri každej vašej rekreačnej či profesionálnej aktivite. 

V obchode Belda.sk nájdete značkové termoprádlo, ktoré je zárukou maximálneho pohodlia a špičkových výkonov. Značky ako UYN, DEVOLD alebo Ortovox prinášajú nové technológie a pokrok. Spoznajte aj vy revolučné vlastnosti kvalitného termoprádla!

Tím Belda Sport