Ako vybrať skialpové viazanie?

ako vybrat skialpove viazania

Skialpové viazanie umožňuje pri stúpaní pohyb vpred, keďže je zafixovaná len špička a päta je voľná (podobne ako pri bežeckom lyžovaní, avšak s tým rozdielom, že pri zjazde sa päta zafixuje). Okrem toho skialpové viazania disponujú stúpacími podporami, vďaka ktorým je výstup v strmom teréne jednoduchší. Na trhu sú dva hlavné typy skialpových viazaní. 

  • Rámové viazanie

Svojím vzhľadom pripomínajú klasické zjazdové viazanie. Ich princíp spočíva v tom, že špička aj päta sú spojené rámom alebo doskou. Lyžiarsky mód je aktivovaný zdvihnutou pätou, rovnako ako pri zjazdovom viazaní. V prípade pádu sú kvôli bezpečnosti vybavené systémom vypínania päty a špičky. Takéto viazanie vyhovuje hlavne pri zjazdoch, keďže je pevné a poskytuje dostatočnú tuhosť vo vedení lyží. Tento druh viazania je v poslednom čase už dosť na ústupe. Jeho hlavnými nevýhodami je to, že je ťažké, a nie je preto veľmi vhodné na dlhšie túry. 

  • TLT viazanie

Niekedy označené aj ako pinové alebo techové skialpové viazanie, je štandard, ktorý na trh zaviedla značka Dynafit. Tento úžasne jednoduchý a v princípe geniálny spôsob viazania vynašiel v roku 1984 Fritz Barthel, skialpinista a horolezec z tyrolského mestečka Kufstein. Licenciu na jeho vynález získal Dynafit, vtedajší výrobca lyžiarok, ktorý jediný mal záujem spolupracovať s týmto priekopníkom a vizionárom moderného skialpinizmu. Keď Dynafit prevzala Salewa, s talianskym výrobcom topánok Scarpa sa dohodla aj na úprave topánok pre tento druh viazania. Po vypršaní patentu už bolo len otázkou času, koľko ďalších firiem a výrobcov sa ešte pridá k výrobe tohto, v tom čase stále ešte priekopníckeho, vynálezu.

TLT viazanie je zložené z dvoch častí, je výrazne ľahšie ako rámové viazanie. Vďaka nižšej váhe pri zachovaní pevnosti a tuhosti viazania je to bezkonkurenčná voľba pre akéhokoľvek skialpinistu. Zo začiatku to chce trochu zručnosti pri našľapovaní, avšak potom sa ho už nikdy nebudete chcieť vzdať. 

Súčasné techové viazania sú vyrábané väčšinou aj s brzdou a sú nášľapné. Pri stúpaní do svahu si skialpinista jednoducho dokáže palicou nastaviť tri polohy pätovej opierky podľa toho, aký strmý terén má pred sebou. V princípe viazanie funguje tak, že hroty v špičke viazania zapadnú do kovových dierok v prednej časti topánok a lyžiar pri chôdzi dvíha len topánku, nie celé viazanie ako v prípade rámových.

U nás sa môžete spoľahnúť na viazania špičkovej kvality od značiek Dynafit, pôvodného inovátora TLT viazania a „Rolls Royce“ medzi skialpovými viazaniami –  značku ATK. Dobrá voľba sú tiež viazania značiek Fritchi alebo Marker. S výberom vhodného viazania vzhľadom na konkrétny typ lyží vám radi poradíme. V našej ponuke nájdete aj sety lyží s viazaním a skialpovými pásmi za výhodnú cenu.

Montáž skialpového viazania zverte profesionálom a pri kúpe skialpového setu lyže + viazanie sa môžete spoľahnúť na odbornú montáž, ktorá je v cene setu.

Prečítajte si tiež články:

Ako vybrať skialpové lyže?

Ako vybrať skialpové lyžiarky?

Ako vybrať skialpové pásy?

 

Tím Belda Sport