Ako vybrať vhodné skialpové lyže?

skialp lyze2

Pri výbere lyží treba zvážiť 3 faktory: terén, kde sa budete pohybovať, telesné parametre, ako sú výška a váha, a v neposlednom rade fyzickú zdatnosť. Výber správnych lyží sa odvíja práve od týchto 3 parametrov. 

Od terénu bude závisieť voľba dĺžky a šírky vhodných lyží. Čím väčšia plocha lyže, tým ľahšie „pláva“ v mäkkom snehu alebo v prašane. Avšak na tvrdom podklade je širšiu lyžu ťažšie postaviť na hranu. Dlhšie lyže zasa uľahčujú vedenie vo vyšších rýchlostiach, budú však vyžadovať zdatného lyžiara.

Okrem dĺžky a šírky lyží záleží aj na jej tuhosti, ktorá sa odvíja od jadra lyže, teda konštrukčného materiálu lyží. Špičkový výrobcovia skialpových lyží sa zameriavajú na čo najlepšiu rovnováhu medzi ľahkosťou materiálu a pevnosťou. Najčastejšie sa kombinuje drevená sendvičová konštrukcia s karbónom, titanalom či aramidom. Čím je lyža tuhšia, tým lepšie absorbuje vibrácie na tvrdom podklade a lepšie zvláda vysoké rýchlosti. Pri tuhšej lyži však treba vynaložiť väčšiu silu, preto sa odporúča skôr vyšším ľuďom s vyššou telesnou hmotnosťou. 

Pri hmotnosti lyží treba očakávať, že ľahká lyža s kvalitným jadrom bude jedna z tých drahších. Lacná a ľahká lyža bude znamenať pravdepodobne aj lacnú konštrukciu jadra, ktorá sa podpíše na slabých jazdných vlastnostiach.

Pre prevažnú väčšinu rekreačných skialpinistov odporúčame tieto parametre:

  • Šírka lyže 75 – 90 mm v strede, nad 90 mm je to už do kopca pre väčšinu ľudí namáhavejšie.
  • Dĺžka lyže – vyšší, ťažší a rýchlejší/zdatnejší lyžiar by mal voliť dlhšiu lyžu. Výrobcovia uvádzajú, v akých dĺžkach sa ich lyže vyrábajú, najdlhšie lyže určuje výrobca pre jazdcov nad 100 kg. Štandardné dĺžky u mužov sa pohybujú v rozmedzí od 165 – 180 cm, u žien sú obvyklé dĺžky lyží od 146 – 160 cm.

Podľa určenia sa skialpové lyže delia do troch kategórií:

1. Race alebo pretekárske lyže 

Ako názov naznačuje, sú to lyže pre rýchlostnú disciplínu. Tieto lyže sa vyznačujú ultra nízkou hmotnosťou (približne 700 gramov/lyža), keďže základ je dostať sa hore čo najrýchlejšie a najefektívnejšie. Kvôli hmotnosti sú aj kratšie a užšie (okolo 65 mm v strede), preto zjazd na týchto lyžiach vyžaduje špeciálnu techniku a pre rekreačného skialpinistu môžu byť ťažšie ovládateľné.

2. Skitouringové lyže 

Sú to univerzálne lyže, ktoré volia najčastejšie rekreační skialpinisti. Majú výborné vlastnosti pri šliapaní nahor a pohodlný zjazd v rozličných typoch terénu. Šírka lyží v strede sa pohybuje od 70 mm do 90 mm a hmotnosť od 1 300 gramov/lyža. Pri výbere dĺžky sa pri týchto typoch lyží odporúča rozmedzie približne 15 – 20 cm v závislosti od výšky lyžiara.

3. Freeride lyže 

Tieto lyže volia skúsení skialpinisti/freerideri pre ich dobré jazdné vlastnosti vo voľnom teréne, kde sa môže lyžiar stretnúť nielen s prašanom, ale aj s ľadovou doskou či rozbitým snehovým terénom, tzv. oráčinou. Vyznačujú sa šírkou od 90 mm a sú dlhšie, majú tiež robustnejšie viazanie. Tým rastie aj ich hmotnosť (od 1 800 g/lyže), čo kladie vysoké nároky na fyzickú zdatnosť, hlavne smerom nahor a na lyžiarske skúsenosti smerom nadol. Freeride lyže môžu mať dĺžku určenú výškou postavy +10 cm.

V Belda Sporte nájdete širokú ponuku výhodných skialpových setov a lyží od špičkových značiek ako Atomic, Dynafit, Voelkl, Fisher a Black Crows. S výberom vám poradí ochotný personál priamo v predajni v Nitre alebo na telefónnom čísle: +421 907 807 383.

Kúpou lyží v našom obchode či e-shope získate okrem cenných rád aj profesionálny skiservis zdarma, ktorý robíme na špičkových strojoch značky Wintersteiger.

Prečítajte si tiež články:

Ako vybrať skialpové lyžiarky?

Ako vybrať skialpové viazanie?

Ako vybrať skialpové pásy?

Tím Belda Sport