Ako vybrať správne skialpové lyžiarky?

ako vybrat skialp lyziarky

Výber skialpových lyžiarok je jedno z najdôležitejších, ak nie najdôležitejšie rozhodnutie, ktoré pri výbere skialpovej výbavy robíte. Celkový dojem z lyžiarskej túry bude značne ovplyvnený tým, ako sa cítite v lyžiarkach. Ani krásne výhľady nezatienia to, ak vás bude lyžiarka počas výstupu tlačiť, či vám nakoniec spôsobí bolestivý otlak. Len vhodne zvolená lyžiarka vás bude motivovať a posúvať vaše výkony vpred. 

Podobne ako pri skúšaní zjazdových lyžiarok, aj tu platí, že radšej skúšať dlhšie a viac modelov z danej kategórie ako potom na svahu po pol hodine cez bolesť ľutovať kúpu. 

Pri skúšaní sa odporúča napodobňovať pohyb ako pri stúpaní na lyžiach výpadmi jednou nohou vpred a potom ťahanie špičky druhej lyžiarky po zemi s ukončením, položením päty. Dôležité je, aby sa nepohybovala päta v papuči alebo samotná papuča v lyžiarke. Dlhšie skúšanie odhalí prípadné tlaky.  

Tak ako aj pri zjazdových lyžiarkach, aj tu platí zlaté pravidlo, že lyžiarky musia sedieť na doraz, žiadne pol čísla väčšie! Avšak na rozdiel od zjazdových lyžiarok, skialpové lyžiarky sa skúšajú na tenšie ponožky, v hrubých ponožkách sa pri výstupe príliš potí noha, čo je nežiaduce a môže prispieť k otlakom. 

Podobne ako skialpové lyže, aj lyžiarky rozdeľujeme na skitouringové, pretekové alebo freeridové.

1. Skitouringové (allmountain) lyžiarky

Ideálna voľba pre rekreačných, pokročilých, ale aj začínajúcich skialpinistov, ktorí ocenia pohodlie počas dlhého výstupu a dostatočnú tvrdosť pri zjazde. Majú jednoduché prepínanie medzi dvoma módmi výstupu a zjazdu a ohyb komína okolo 60°. 

 2. Pretekové (race) lyžiarky

Sú určené pre výkonnostných skialpinistov, pre ktorých je dôležitý každý gram. Ich typickým znakom je nízka váha, rýchlosť prepínania medzi módmi, jednoduché upnutie mačiek na lezenie a vysoká rotácia komína (môže byť až 75°).

 3. Freeridové lyžiarky

Ako pri freeridových lyžiach, aj pre freeride lyžiarky sú dôležitejšie dobré vlastnosti pri zjazde. Ich typickým znakom je vysoký flex index, teda tuhosť a pevnosť, ktorú zabezpečujú často štvorklipsňové upnutia. Pri tomto type lyžiarok môžete očakávať vyššiu hmotnosť.

Naše tipy pri výbere skialpových lyžiarok: 

  • Do skialpových lyžiarok odporúčame funkčné ponožky určené na skialp. Sú tenšie, ale z funkčných materiálov, teda pri výstupe sa v nich menej potia nohy a zmenšujú riziko otlaku. Napr. ponožky z merino vlny značky Ortovox alebo Dynafit.
  • Správnu veľkosť lyžiarky vyberajte podľa veľkostnej tabuľky mondo point.
  • Podobne ako je to v prípade nových topánok, aj na skialpové lyžiarky si noha musí privyknúť, a teda môžete očakávať prvotné nepohodlie, ktoré by sa však časom malo rozchodiť. Často pomôže nahriať papučku v našej špeciálnej piecke – vypekanie topánky, čo umožní jej rýchlejšie prispôsobenie tvaru chodidla. Táto služba je u nás v obchode pri zakúpení lyžiarok grátis.
  • Pre lepší komfort odporúčame kúpiť špeciálne lyžiarske vložky značky Sidas alebo Currex, ktoré sú prispôsobené typu klenby chodidla a sú určené na zimné športy.
  • Analýzu chodidla robíme na špičkovom stroji Currex Monolit a pri zakúpení vložiek urobíme analýzu zadarmo.
  • Skialp lyžiarky môžete tiež vyskúšať v teréne zapožičaním výstroja v našom test centre alebo požičovni. Len tak sa najlepšie presvedčíte, či vám veľkosť a model budú vyhovovať.

V Belda Sporte nájdete širokú ponuku skialpových lyžiarok od špičkových značiek ako Dynafit, Scarpa, Atomic a Fisher. S výberom vám poradí ochotný personál priamo v predajni Belda Sport v N Centre Nitre alebo na telefónnom čísle: +421 907 807 383. Okrem konzultácie poskytujeme pri zakúpení lyžiarok aj prípadný bootfitting – ak by lyžiarka v nejakom bode tlačila, pomocou špeciálneho tvarovacieho zariadenia vieme skelet lyžiarky upraviť, aby sa nepríjemný tlak odstránil. 

Prečítajte si tiež články:

Ako vybrať skialpové lyže?

Ako vybrať skialpové viazanie?

Ako vybrať skialpové pásy?

Tím Belda Sport