Správna dĺžka, šírka, typ: Ako vybrať snowboard, aby ste využili potenciál dosky na maximum

QS_203_HighAltitude_MilesFallon_JackDawe-1000-min (1)-min (1)

To, ako budú vyzerať vaše prvé oblúky na snowboarde, záleží aj od toho, ktorú dosku si vyberiete. Ale akú dosku si vybrať? Stačí zvoliť „len“ správnu dĺžku, šírku, typ, tuhosť, geometriu snowboardu, typ viazania a máte to. Pripravili sme pre vás prehľadný článok o tom, ako vybrať dosku, aby sa vám na nej čo najlepšie jazdilo. A zároveň, aby ste využili potenciál snowboardu na maximum. Kde začať? 

V článku sa dočítate:

  1. Ako vybrať dĺžku snowboardu
  2. Ako široký by mal byť snowboard
  3. Camber vs. rocker: Ktorá geometria snowboardu je pre vás
  4. Aký typ dosky snowboardu vybrať
  5. Čo ovplyvňuje tvrdosť snowboardu
  6. Ako vybrať správne viazanie na snowboard
  7. Čo je dobré vedieť o snowboarde

 

Ako vybrať dĺžku snowboardu

Rokmi overená prax jazdcov na snowboarde prináša túto jednoduchú radu: zoberte dosku na snowboard, postavte sa k nej a ak sa vám končí pri brade, dĺžka je správna. 

Áno, v zásade to platí, vstupuje sem však ešte niekoľko premenných. Pri výbere dĺžky snowboardu tiež zvážte svoju telesnú konštrukciu, jazdecké schopnosti a to, kde plánujete na doske jazdiť – prašan, zjazdovka alebo si trúfate na skoky? Ako tieto faktory ovplyvňujú výber dĺžky snowboardu? 

V prípade, že patríte medzi ťažších a objemnejších jazdcov, zrejme sa vám bude jazdiť lepšie na snowboarde o kúsok dlhšom ako len po bradu. Tu sa tiež sústreďte na maximálnu a minimálnu hmotnosť, pre ktorú je doska určená. Ak ste mimo limit, možnosti dosky nevyužijete na maximum: ak ste ľahší, ako odporúča výrobca, ťažšie sa vám budú robiť oblúky, ak ste limit prekročili, snowboard môžete zase poškodiť. 

O kúsok dlhšiu dosku ako po bradu si vyberte tiež, keď dávate prednosť freeridu – získate tak lepšiu stabilitu a rýchlosť. Sústredíte sa skôr na jazdu v snowparkoch a triky? S kratšou doskou sa vám bude ľahšie manévrovať. Idete si kupovať prvý snowboard? Skúsení jazdci na začiatok odporúčajú svojim začínajúcim kolegom tiež o kúsok kratšiu dosku ako po bradu. 

 

Ako široký by mal byť snowboard

Správnu šírku snowboardu vyberajte podľa svojej veľkosti topánok na dosku. Topánky by totiž cez hranu snowboardu mali mierne prečnievať, ale nie natoľko, aby sa špičky pri oblúkoch dotýkali zeme, resp. snehu. Tu v zásade môžeme hovoriť o troch typoch dosiek: užšie (dámske), regular (bežné) a wide (široké), no nájdete aj niečo medzi: mid-wide (stredne široké). Ktorá šírka snowboardu je pre vás? 

Do veľkosti snowboardových topánok US 7,5 (EUR 40 – 41), siahnite po užších doskách. Ak majú vaše topánky na snowboard veľkosť do US 10,5 (EUR 43 – 44,5) zmestíte sa bezproblémov na dosku so šírkou „regular“. V prípade, že sú vaše nohy, resp. snowboardové topánky väčšie, odporúčame sa poobzerať po snowboardoch so šírkou „mid-wide“ alebo „wide“. Zúfať však nemusia ani jazdci s nadmerne veľkými chodidlami, na trhu je dostatok dosiek so šírkou „superwide“ či „ultrawide“. 

 

Camber vs. rocker: Ktorá geometria snowboardu je pre vás

Geometria snowboardu alebo aj jeho prehnutie ovplyvňuje to, ako sa vám doska v tom-ktorom teréne bude ovládať. Na trhu sa stretávame s tromi základnými typmi: rocker, camber a flat. K nim sa potom ešte pridávajú rôzne hybridné verzie. „Hybridy“ ocenia najmä skúsenejší jazdci, ktorí vďaka rokom jazdenia presne vedia, čo potrebujú. 

typ-prehnutia-rocker-camber

Aký je rozdiel medzi geometriou snowboardu camber a rocker? Stačí sa pozrieť na položenú dosku z profilu. Rocker alebo aj Banana prehnutie dosky ako prvý priniesla na trh značka Lib Technologies od amerického výrobcu Mervin. Tento typ prehnutia je typický tým, že sa snowboard dotýka zeme časťou medzi nohami jazdca. Čo to znamená v praxi? Vďaka nej je snowboard ľahšie ovládateľný, povoľnejší k točeniu a hrany sa v snehu nezasekávajú. Hoci výrobca hovorí o univerzálnosti, doska rocker najviac vynikne pri jazde v prašane.Geometria rocker je vhodná nielen pre začiatočníkov, ale tiež skúsenejších jazdcov. Technológiu banana nájdete u nás tiež na snowboardoch značiek GNU a Roxy

Banana technology = originálna rocker geometria od Lib Technologies

lib-tech-original-banana-contour_3

Snowboard s prehnutím camber sa dotýka zeme na oboch koncoch dosky. Táto geometria je vhodná skôr pre skúsených jazdcov (najmä freestyle a all-mountain), ktorí majú vycibrený štýl. Camber snowboardy si vyžadujú viac námahy pri oblúkoch, zvyknú sa aj zasekávať, no vyvažujú to lepším precítením jazdy, výbornou stabilitou či dobrým odrazom. Camber geometriu nájdete v našom eshope na snowboardoch značiek Burton a Gravity. Doska s geometriou flat je plochá, dotýka sa teda zeme prakticky celým povrchom a jej hlavnou výhodou je výborná rovnováha. Využitie flatového snowboardu však naráža na limity – oceníte ho najmä v snowparkoch. 

Zaujímavou technológiou od Lib Technologies je tiež Magne Traction – ide o jemné zvlnenie hrán, ktoré majú ako keby zúbky. Vďaka nim dokážete dosku ovládať i na zľadovatenom povrchu. 

Magne Traction = hrany ako steakový nôž

lib-tech-snowboard-technology-mtx_1

 

Aký typ dosky snowboardu vybrať?

V akom teréne plánujete jazdiť? Aké sú vaše skúsenosti? Po čom najviac túžite? Odpovede na tieto otázky poznáte iba vy, pomôžu vám však vybrať správny typ dosky. Medzi tri najčastejšie typy snowboardov patria tieto: 

All-Mountain snowboardy

All-Mountain alebo aj Allround snowboardy sú známe svojou univerzálnosťou. Chcete si užiť jazdu v prašane, no nepohrdnete ani oblúčikmi s kamarátmi na zjazdovke a občas vás to priláka aj brúsiť tyčky do parku? Doska typu All-Mountain je presne pre vás. Skvelá je tiež pre začiatočníkov, tým dožičí potrebnú podporu v každom teréne, vďaka ktorej sa potom pri výbere druhej dosky môžu špecializovať podľa toho, či im viac učaril prašan alebo skoky. Tu sú tipy na univerzálny snowboard pre začiatočníkov aj pokročilých – pánsky i dámsky

Freestyle snowboardy

Freestyle dosky sú určené pre tých, ktorí sa radi hrajú – na rampách, tyčkách, debnách, jednoducho v parku. Tieto snowboardy bývajú zväčša kratšie, majú špecifický tvar, sú mäkšie, dobre sa ovládajú a pri dopade po skoku – aj nevydarenom – ich dokážete ľahšie skrotiť. Tu je tip na dosku do snowparkov, freestyle i na U-rampu

Freeride snowboardy

Freeride dosky sú z týchto kategórií najdlhšie: aby jazdcovi ponúkli požadovanú rýchlosť a zároveň sa nezabárali v prašane (tomu pomáha tiež posunuté upevnenie viazania mierne dozadu). Sú to snowboardy, ktoré sú tvrdšie a dokážete ich lepšie ovládať na neupravenom snehu. Pri freeride doskách sa môžeme často stretnúť s tým, že majú tvar šípky – vrchol majú iba jeden, jazdcom sa tak pri použití v určenom teréne ovládajú ešte lepšie. Skvelou voľbou na freeride je tento snowboard

 

Čo ovplyvňuje tvrdosť snowboardu

Výraz „flex“ pri snowboardoch vyjadruje jeho tuhosť alebo tvrdosť. Čo určuje? To, ako sa vám bude doska ovládať. Údaje o tvrdosti snowboardu nie sú nijako štandardizované, takže to, čo jeden výrobca uvedie ako menšiu tuhosť, t.j. Softer Flex, druhý môže označiť strednú tvrdosť. Ako tuhosť ovplyvňuje jazdu na snowboarde?

Mäkšia tuhosť (Softer Flex) sú určené prevažne pre začínajúcich jazdcov a milovníkov freestylu. Takýto snowboard sa ľahšie ovláda, lepšie sa s ním manévruje, nedá vám až tak vyžrať chybu pri dopade. Na svoje limity však naráža pri rýchlejšej jazde, pri ktorej stráca dobrú ovládateľnosť. Tvrdšie dosky (Stiffer Flex) sú zase vhodné najmä na jazdu v prašane a pri vyššej rýchlosti. Odporúčame po nich siahnuť najmä už skúsenejším jazdcom, ktorí majú vyššiu hmotnosť. Pri výbere tuhosti dosky sa teda odrazte od spôsobu jej využitia, vašej hmotnosti a skúseností. 

Pre dámy odporúčame dámske snowboardy

Nie je to o dizajne. Výrobcovia pri výrobe dámskych snowboardov zohľadňujú hneď niekoľko špecifík: od zmeneného ťažiska tela v porovnaní s mužmi cez spravidla menšiu veľkosť chodidiel až po odlišný pomer výšky a váhy. To všetko sa premietne vo vlastnostiach dosky, preto dámam odporúčame siahnuť po snowboarde, ktoré zohľadňuje ich potreby.  

Ako vybrať správne viazanie na snowboard

VOJ_8882 (1)

Vlastnosti dosky by mali byť v zhode s ostatnými doplnkami – snowboardovými topánkami i viazaním. Pri výbere správneho viazania platí pravidlo: najprv si kúpte topánky, až potom viazanie. Viazanie môže byť mäkké, s dvomi popruhmi, a potom tvrdé, na spôsob lyžiarskeho viazania. Pri výbere vhodného viazania na snowboard je základom správna veľkosť – tú vyberáme podľa veľkosti topánky. Potom zohľadnite tiež to, pre aký typ jazdy je viazanie (aj topánky) určené: či je to all-mountain, freeride alebo freestyle. 

Náš typ: Klasické zapínanie viazanie pomocou sťahovacích klipsov "strap in" si vyžaduje sadnúť si do snehu čo je nielen nepohodlné ale aj zdržuje ostataných "ne-snowboardistov". Našťastie sa však na trhu už nejakú dobu predávajú viazania s technológiou "fastec", ktoré umožňuje rýchle nastupovanie a vystupovanie pomocou sklopenej pätky. Stačí raz nastaviť a už nemusíte zakaždým povolovať a rozopínať putká.

V Belda Sporte nájdete širokú ponuku snowboardových viazaní s fastec systémom značiek ako GNU, Roxy a SP.

Čo je dobré vedieť o snowboarde 

Toto sú základné údaje, s ktorými sa s najväčšou pravdepodobnosťou stretnete pri kúpe snowboardu: 

Dĺžka – Lenght – L: dĺžka snowboardu, meria sa od jednej špičky po druhú, v našich končinách sa tento údaj uvádza v centimetroch, pri amerických trhoch sa môžete stretnúť aj s palcami 

Šírka – Wide – W: tento údaj hovorí o tom, aký je snowboard široký v najužšom možnom mieste, správnu šírku vyberajte podľa veľkosti topánky 

Efektívna hrana – Effective Edge: dĺžka časti hrany, ktorá je počas jazdy, konkrétne oblúkov v kontakte so zemou, resp. snehom, čím je efektívna hrana dlhšia, tým je snowboard stabilnejší, no zároveň náročnejší na ovládanie, čím kratšia, tým menej stabilný, no ľahšie ovládateľný, udáva sa v cm alebo mm 

Vykrojenie – Sidecut: rozdiel medzi najužším bodom snowboardu (stred) a najširším (špičky), zväčša sa udáva v mm, ovplyvňuje tvar dosky a tiež jej jazdné vlastnosti: čím väčšie vykrojenie, tým rýchlejšie dokážete doskou točiť, no zároveň ňou robíte menšie oblúky

Jadro – Core: jadro je základom dosky, to, čo je ukryté vo vnútri, najčastejšie sa stretávame s drevom a polyueretánovou penou, ak chcete kvalitu, siahnite po dreve – má dlhšiu živnosť, lepšie sa ovláda a ľahšie sa na ňom učí jazdiť, ak to myslíte vážne, za drevo sa oplatí priplatiť si

Sklznica – Base: sklznica sa najčastejšie vyrába z polyueratánu, jej priepustnosť ovplyvňuje rýchlosť – čím je sklznica poréznejšia, t. j. priepustnejšia, tým viac vosku dokáže absorbovať, a tak zvýšiť svoju rýchlosť

Hrany – Edges: vďaka hranám dokážeme „rezať“ na snowboarde oblúky, je dôležité ich pravidelne brúsiť, zaujímavou technológiou je spomínaná Magne Traction, ktorá vďaka nenápadným zúbkom drží aj na zľadovatenom teréne 

Viazanie – Inserty: snowboardy majú pripravené diery na viazanie, majiteľ si ich tak nevŕta sám, často sa nazývajú aj inserty

Vrchná vrstva – Top Sheet: na vrchnej vrstve si všimneme najčastejšie dizajn, slúži však aj na niečo iné – chráni jadro a tiež pomáha tlmiť otrasy počas jazdy 

 

Servis snowboardu sa neoplatí podceňovať

Nielen správny výber snowboardu zabezpečí tie najlepšie – pre vás a vaše potreby – jazdné vlastnosti. Zabúdať nemožno ani na pravidelný servis. Dosku odporúčame po každých troch štyroch piatich jazdách navoskovať. Potom je na mieste pravidelne brúsiť hrany, zaceliť veľké ryhy či dotiahnuť viazanie. Ako často je potrebné snowboard servisovať? Univerzálna odpoveď neexistuje, každý jazdí či skáče inak, niekto viac, druhý menej. Optimálne je spraviť väčší servis snowboardu aspoň raz za sezónu. Tak predĺžite život doske. Radi sa vám o servis snowboardu postaráme už do 24 hodín

Napadajú vám ešte otázky, na ktoré ste v našom článku nenašli odpoveď? Napíšte alebo zavolajte nám a radi vám s výberom snowboardu pomôžeme. 

Tím Belda Sport