Ako vybrať výbavu na skialp

ako vybrat skialp vybavu_1

Očaril vás skialpinizmus? Pomôžeme vám s výbavou.

Skialpinizmus je úžasný šport, ktorý si získal množstvo fanúšikov milujúcich hory – aj vďaka kombinácii turistiky, adrenalínového pôžitku zo zjazdu a niekedy aj zapojením lezeckých zručností. S tou správnou výbavou môže skialpovať takmer každý, záleží len na skúsenostiach a kondícii, ktorá určí, do akého terénu sa môžete vybrať alebo akú náročnú túru zvoliť. 

V článku sa dočítate:

  1. Ako vybrať vhodné skialpové lyže
  2. Ako vybrať správne skialpové lyžiarky
  3. Ako vybrať skialpové viazania
  4. Skialpinistické pásy

 ako vybrat skialp lyze

Ako vybrať vhodné skialpové lyže?

Pri výbere lyží treba zvážiť 3 faktory: terén, kde sa budete pohybovať, telesné parametre, ako sú výška a váha, a v neposlednom rade fyzickú zdatnosť. Výber správnych lyží sa odvíja práve od týchto 3 parametrov. 

Od terénu bude závisieť voľba dĺžky a šírky vhodných lyží. Čím väčšia plocha lyže, tým ľahšie „pláva“ v mäkkom snehu alebo v prašane. Avšak na tvrdom podklade je širšiu lyžu ťažšie postaviť na hranu. Dlhšie lyže zasa uľahčujú vedenie vo vyšších rýchlostiach, budú však vyžadovať zdatného lyžiara.

Okrem dĺžky a šírky lyží záleží aj na jej tuhosti, ktorá sa odvíja od jadra lyže, teda konštrukčného materiálu lyží. Špičkový výrobcovia skialpových lyží sa zameriavajú na čo najlepšiu rovnováhu medzi ľahkosťou materiálu a pevnosťou. Najčastejšie sa kombinuje drevená sendvičová konštrukcia s karbónom, titanalom či aramidom. Čím je lyža tuhšia, tým lepšie absorbuje vibrácie na tvrdom podklade a lepšie zvláda vysoké rýchlosti. Pri tuhšej lyži však treba vynaložiť väčšiu silu, preto sa odporúča skôr vyšším ľuďom s vyššou telesnou hmotnosťou. 

Pri hmotnosti lyží treba očakávať, že ľahká lyža s kvalitným jadrom bude jedna z tých drahších. Lacná a ľahká lyža bude znamenať pravdepodobne aj lacnú konštrukciu jadra, ktorá sa podpíše na slabých jazdných vlastnostiach.

Pre prevažnú väčšinu rekreačných skialpinistov odporúčame tieto parametre:

  • Šírka lyže 75 – 90 mm v strede, nad 90 mm je to už do kopca pre väčšinu ľudí namáhavejšie.
  • Dĺžka lyže – vyšší, ťažší a rýchlejší/zdatnejší lyžiar by mal voliť dlhšiu lyžu. Výrobcovia uvádzajú, v akých dĺžkach sa ich lyže vyrábajú, najdlhšie lyže určuje výrobca pre jazdcov nad 100 kg. Štandardné dĺžky u mužov sa pohybujú v rozmedzí od 165 – 180 cm, u žien sú obvyklé dĺžky lyží od 146 – 160 cm.

Podľa určenia sa skialpové lyže delia do troch kategórií:

1. Race alebo pretekárske lyže 

Ako názov naznačuje, sú to lyže pre rýchlostnú disciplínu. Tieto lyže sa vyznačujú ultra nízkou hmotnosťou (približne 700 gramov/lyža), keďže základ je dostať sa hore čo najrýchlejšie a najefektívnejšie. Kvôli hmotnosti sú aj kratšie a užšie (okolo 65 mm v strede), preto zjazd na týchto lyžiach vyžaduje špeciálnu techniku a pre rekreačného skialpinistu môžu byť ťažšie ovládateľné.

2. Skitouringové lyže 

Sú to univerzálne lyže, ktoré volia najčastejšie rekreační skialpinisti. Majú výborné vlastnosti pri šliapaní nahor a pohodlný zjazd v rozličných typoch terénu. Šírka lyží v strede sa pohybuje od 70 mm do 90 mm a hmotnosť od 1 300 gramov/lyža. Pri výbere dĺžky sa pri týchto typoch lyží odporúča rozmedzie približne 15 – 20 cm v závislosti od výšky lyžiara.

3. Freeride lyže 

Tieto lyže volia skúsení skialpinisti/freerideri pre ich dobré jazdné vlastnosti vo voľnom teréne, kde sa môže lyžiar stretnúť nielen s prašanom, ale aj s ľadovou doskou či rozbitým snehovým terénom, tzv. oráčinou. Vyznačujú sa šírkou od 90 mm a sú dlhšie, majú tiež robustnejšie viazanie. Tým rastie aj ich hmotnosť (od 1 800 g/lyže), čo kladie vysoké nároky na fyzickú zdatnosť, hlavne smerom nahor a na lyžiarske skúsenosti smerom nadol. Freeride lyže môžu mať dĺžku určenú výškou postavy +10 cm.

V Belda Sporte nájdete širokú ponuku výhodných skialpových setov a lyží od špičkových značiek ako Atomic, Dynafit, Voelkl, Fisher a Black Crows. S výberom vám poradí ochotný personál priamo v predajni v Nitre alebo na telefónnom čísle: +421 907 807 383.

Kúpou lyží v našom obchode či e-shope získate okrem cenných rád aj profesionálny skiservis zdarma, ktorý robíme na špičkových strojoch značky Wintersteiger.

Ako vybrať správne skialpové lyžiarky?

Výber skialpových lyžiarok je jedno z najdôležitejších, ak nie najdôležitejšie rozhodnutie, ktoré pri výbere skialpovej výbavy robíte. Celkový dojem z lyžiarskej túry bude značne ovplyvnený tým, ako sa cítite v lyžiarkach. Ani krásne výhľady nezatienia to, ak vás bude lyžiarka počas výstupu tlačiť, či vám nakoniec spôsobí bolestivý otlak. Len vhodne zvolená lyžiarka vás bude motivovať a posúvať vaše výkony vpred. 

Podobne ako pri skúšaní zjazdových lyžiarok, aj tu platí, že radšej skúšať dlhšie a viac modelov z danej kategórie ako potom na svahu po pol hodine cez bolesť ľutovať kúpu. 

Pri skúšaní sa odporúča napodobňovať pohyb ako pri stúpaní na lyžiach výpadmi jednou nohou vpred a potom ťahanie špičky druhej lyžiarky po zemi s ukončením, položením päty. Dôležité je, aby sa nepohybovala päta v papuči alebo samotná papuča v lyžiarke. Dlhšie skúšanie odhalí prípadné tlaky.  

Tak ako aj pri zjazdových lyžiarkach, aj tu platí zlaté pravidlo, že lyžiarky musia sedieť na doraz, žiadne pol čísla väčšie! Avšak na rozdiel od zjazdových lyžiarok, skialpové lyžiarky sa skúšajú na tenšie ponožky, v hrubých ponožkách sa pri výstupe príliš potí noha, čo je nežiaduce a môže prispieť k otlakom. 

Podobne ako skialpové lyže, aj lyžiarky rozdeľujeme na skitouringové, pretekové alebo freeridové.

1. Skitouringové (allmountain) lyžiarky

Ideálna voľba pre rekreačných, pokročilých, ale aj začínajúcich skialpinistov, ktorí ocenia pohodlie počas dlhého výstupu a dostatočnú tvrdosť pri zjazde. Majú jednoduché prepínanie medzi dvoma módmi výstupu a zjazdu a ohyb komína okolo 60°. 

 2. Pretekové (race) lyžiarky

Sú určené pre výkonnostných skialpinistov, pre ktorých je dôležitý každý gram. Ich typickým znakom je nízka váha, rýchlosť prepínania medzi módmi, jednoduché upnutie mačiek na lezenie a vysoká rotácia komína (môže byť až 75°).

 3. Freeridové lyžiarky

Ako pri freeridových lyžiach, aj pre freeride lyžiarky sú dôležitejšie dobré vlastnosti pri zjazde. Ich typickým znakom je vysoký flex index, teda tuhosť a pevnosť, ktorú zabezpečujú často štvorklipsňové upnutia. Pri tomto type lyžiarok môžete očakávať vyššiu hmotnosť.

Naše tipy pri výbere skialpových lyžiarok: 

  • Do skialpových lyžiarok odporúčame funkčné ponožky určené na skialp. Sú tenšie, ale z funkčných materiálov, teda pri výstupe sa v nich menej potia nohy a zmenšujú riziko otlaku. Napr. ponožky z merino vlny Ortovox alebo Dynafit.
  • Správnu veľkosť lyžiarky vyberajte podľa veľkostnej tabuľky mondo point. Venujeme sa tomu v samostatnom článku tu.
  • Podobne ako je to v prípade nových topánok, aj na skialpové lyžiarky si noha musí privyknúť, a teda môžete očakávať prvotné nepohodlie, ktoré by sa však časom malo rozchodiť. Často pomôže nahriať papučku v našej špeciálnej piecke – vypekanie topánky, čo umožní jej rýchlejšie prispôsobenie tvaru chodidla. Táto služba je u nás v obchode pri zakúpení lyžiarok grátis.
  • Pre lepší komfort odporúčame kúpiť špeciálne lyžiarske vložky značky Sidas alebo Currex, ktoré sú prispôsobené typu klenby chodidla a sú určené na zimné športy.
  • Analýzu chodidla robíme na špičkovom stroji Currex Monolit a pri zakúpení vložiek urobíme analýzu zadarmo.
  • Skialp lyžiarky môžete tiež vyskúšať v teréne zapožičaním výstroja v našom test centre alebo požičovni. Len tak sa najlepšie presvedčíte, či vám veľkosť a model budú vyhovovať.

V Belda Sporte nájdete širokú ponuku skialpových lyžiarok od špičkových značiek ako Dynafit, Scarpa, Atomic a Fisher. S výberom vám poradí ochotný personál priamo v predajni Belda Sport v N Centre Nitre alebo na telefónnom čísle: +421 907 807 383. Okrem konzultácie poskytujeme pri zakúpení lyžiarok aj prípadný bootfitting – ak by lyžiarka v nejakom bode tlačila, pomocou špeciálneho tvarovacieho zariadenia vieme skelet lyžiarky upraviť, aby sa nepríjemný tlak odstránil. 

Ako vybrať skialpové viazania?

ako vybrat skialpove viazania

Skialpové viazanie umožňuje pri stúpaní pohyb vpred, keďže je zafixovaná len špička a päta je voľná (podobne ako pri bežeckom lyžovaní, avšak s tým rozdielom, že pri zjazde sa päta zafixuje). Okrem toho skialpové viazania disponujú stúpacími podporami, vďaka ktorým je výstup v strmom teréne jednoduchší. Na trhu sú dva hlavné typy skialpových viazaní. 

  • Rámové viazanie

Svojím vzhľadom pripomínajú klasické zjazdové viazanie. Ich princíp spočíva v tom, že špička aj päta sú spojené rámom alebo doskou. Lyžiarsky mód je aktivovaný zdvihnutou pätou, rovnako ako pri zjazdovom viazaní. V prípade pádu sú kvôli bezpečnosti vybavené systémom vypínania päty a špičky. Takéto viazanie vyhovuje hlavne pri zjazdoch, keďže je pevné a poskytuje dostatočnú tuhosť vo vedení lyží. Tento druh viazania je v poslednom čase už dosť na ústupe. Jeho hlavnými nevýhodami je to, že je ťažké, a nie je preto veľmi vhodné na dlhšie túry. 

  • TLT viazanie

Niekedy označené aj ako pinové alebo techové skialpové viazanie, je štandard, ktorý na trh zaviedla značka Dynafit. Tento úžasne jednoduchý a v princípe geniálny spôsob viazania vynašiel v roku 1984 Fritz Barthel, skialpinista a horolezec z tyrolského mestečka Kufstein. Licenciu na jeho vynález získal Dynafit, vtedajší výrobca lyžiarok, ktorý jediný mal záujem spolupracovať s týmto priekopníkom a vizionárom moderného skialpinizmu. Keď Dynafit prevzala Salewa, s talianskym výrobcom topánok Scarpa sa dohodla aj na úprave topánok pre tento druh viazania. Po vypršaní patentu už bolo len otázkou času, koľko ďalších firiem a výrobcov sa ešte pridá k výrobe tohto, v tom čase stále ešte priekopníckeho, vynálezu.

TLT viazanie je zložené z dvoch častí, je výrazne ľahšie ako rámové viazanie. Vďaka nižšej váhe pri zachovaní pevnosti a tuhosti viazania je to bezkonkurenčná voľba pre akéhokoľvek skialpinistu. Zo začiatku to chce trochu zručnosti pri našľapovaní, avšak potom sa ho už nikdy nebudete chcieť vzdať. 

Súčasné techové viazania sú vyrábané väčšinou aj s brzdou a sú nášľapné. Pri stúpaní do svahu si skialpinista jednoducho dokáže palicou nastaviť tri polohy pätovej opierky podľa toho, aký strmý terén má pred sebou. V princípe viazanie funguje tak, že hroty v špičke viazania zapadnú do kovových dierok v prednej časti topánok a lyžiar pri chôdzi dvíha len topánku, nie celé viazanie ako v prípade rámových.

U nás sa môžete spoľahnúť na viazania špičkovej kvality od značiek Dynafit, pôvodného inovátora TLT viazania a „Rolls Royce“ medzi skialpovými viazaniami –  ultraľahké ATK viazania. Dobrá voľba sú tiež viazania značiek Fritchi alebo Marker. S výberom vhodného viazania vzhľadom na konkrétny typ lyží vám radi poradíme. V našej ponuke nájdete aj sety lyží s viazaním a skialpovými pásmi za výhodnú cenu.

Montáž skialpového viazania zverte profesionálom a pri kúpe skialpového setu lyže + viazanie sa môžete spoľahnúť na odbornú montáž, ktorá je v cene setu.

Skialpinistické pásy

Skialpinistické pásy sú neoddeliteľnou súčasťou skialpového setu, umožňujú pohyb do kopca vďaka chlpom v protismere ku svahu. Kým v minulosti to boli hlavne tulenie kože, ktoré sa používali na výrobu pásov, dnes sú to skôr syntetické alebo prírodné mohérové materiály či dokonca ich kombinácia. Okrem materiálov je to však aj hustota a dĺžka vlákien, ktorá ovplyvňuje ich vlastnosti a priľnavosť na konkrétnom povrchu. Pri rekreačných lyžiach sú pásy rezané na mieru na celú šírku lyží, ich dĺžka môže byť rozdielna podľa spôsobu upevnenia. Pri šírke by sa však mala zachovať od hrán odchýlka 2 – 5 mm. Kvalita stúpacích pásov je priamo úmerná kvalite ich lepiacej vrstvy. 

Pokiaľ chcete pri kúpe skialpinistickej výbavy aj trochu ušetriť, a pritom nestratiť nič z kvality jednotlivých komponentov, dobrou voľbou je kúpa skialpinistických setov.

Napadajú vám ešte otázky, na ktoré ste v našom článku nenašli odpoveď? Napíšte alebo zavolajte nám a radi vám s výberom skialpovej výbavy pomôžeme. 

Tím Belda Sport